SİNOP BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU BİLDİRİSİ
Tarih: 27.08.2019| Okunma Sayısı: 644

Emine BULUT ve Tuğba ERKOL katledildi. 2013'te 237, 2014'de 294, 2015'te 303, 2016'da 328 ve 2017'de 409, 2018'de 440 kadın öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun paylaştığı verilere göre 2019'un ilk yedi ayında kadın cinayeti sayısı 245'e ulaştı. Kadına yönelik şiddet artarak devam ediyor sadece katledilenlerin ismi değişiyor. Dün Emine ile Tuğba öldürülürken yarın öldürülen kim olacak ? Kadınlar ölmek istemiyor. 

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği sürekli körüklenirken suçlular sadece silahı kullanan erkekler değildir. 

Suçlu; toplumsal cinsiyet eşitsizliğini içselleştirmiş her birey, her kurum ve erkek egemen devlet politikalarıdır. 

Suçlu;  kadını  insan olarak değil meta olarak gören ve bu  zihniyeti yaşatan, alkışlayan, hatta kutsayan herkes ve her birimdir. 

Suçlu;  kadını birey olarak değil de erkeğe tabi, aklı eksik, korunmaya muhtaç gören sokaktan yaşamdan çekip dört duvar arasında hapseden örf adet ve gelenekler, toplumsal kabullerdir. 

Suçlu; kadına kadın demekten ar edip anne, eş, kızkardeş diyerek erkek üzerinden  tanımlayandır. 

Suçlu; kadının kendi bedeni aklı ve kişiliğine kürtaj yasağı da dahil her türlü yargısal ve düşünsel engeli koymaya çalışanlardır. 

Suçlu; kadının erkek tarafından sahiplenilmesi gerektiği inancını taşıyanlar ve bu inancı büyütenlerdir. 

Suçlu; katledilen kadına  “ ne yapmış da hak etmiş?” diyebilecek cürette şiddetin gerekçesini araştıran cahil ve köhne zihniyettir. 

Suçlu; ahlak bekçiliğine soyunup kadının nasıl güleceğine, hangi saatte nerede olacağına, ne giyip ne giymeyeceğine, saat kaçta sokakta olacağına ilişkin türlü çağ dışı fikirler öne süren ve bu fikirleri, duruşmalara ve yargı kararlarına taşıyan erkek egemen yargıdır. 

Suçlu; her gün evinde, mahallesinde, kentinde, köyünde yaşanan şiddete sessiz kalıp,  katile eril küfürler etmekle yetinendir.

Suçlu; her kadın katlini, güya duyarlı tepkilere ve hamasi nutuklara malzeme yapıp bir sonraki cinayete kadar unutanlardır. 

Suçlu; elini taşın altına koymadan durumun kendiliğinden düzeleceğini bekleme gafletinde bulunanlardır. 

Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir! Talep edin ve  uygulayın; 6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi yaşatır!

Emine BULUT ve Tuğba ERKOL  cinayetleri politik kadın cinayetleridir, bir defaya mahsus ve tesadüfi değildir ve tüm bu ölümlerin son bulması için verilecek mücadelenin  kıvılcım ateşi olmalıdır.Türkiye’de yaşayan her kadının baskı, korku ve şiddete maruz kalmadan özgürce sokaklarda dolaştığı güne dek  bu  mücadele devam edecektir,

 

 

SİNOP BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

 

23.04.2024
AV. FUNDA ÖZTÜRK ALTUNTAŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.