AralıkOcakŞubat
YEŞİL PASAPORTA İLİŞKİN MESLEKTAŞLARIMIZA ÇAĞRI
Tarih: 23.11.2014 23:00:00 | Okunma Sayısı: 1443 | | |

Sayın MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATİNE...

13.11.2014 tarihinde yapılan Meclis Adalet Komisyonu toplantısında, silah ruhsatı ve yeşil pasaport ile ilgili hazırlanan kanun teklifi görüşülmüş ve reddedilmiştir.

Silah Ruhsatı için Hakim ve Savcılara getirilen kolaylığın Avukatlar içinde getirilmesi istenen teklife ekonomik gerekçeler ile olumlu bakılmamıştır. Bu Yaklaşımı Doğru bulmuyoruz.

Yeşil Pasaport ile ilgili düzenleme Adalet bakanlığınca desteklenmesine karşın, Avrupa birliği Bakanlığı tarafından yeşil pasaport sayısı artacak denilerek karşı çıkılmıştır. Bu gerekçeler de kanımızca gerçekçi değildir.

Şöyle ki;

Türkiye tarafından imza altına alınmış uluslararası kuralara göre Avukatlara uluslararası serbest dolaşım haklarının sağlanması bir zorunluluktur.

Türkiye’nin de imzalamış olduğu 27 Ağustos-7 Eylül 1990 tarihli Havana da toplanan suçların önlenmesine ve suçların ıslahı üzerine Birleşmiş Milletler konferansı tarafından kabul edilen “Avukatların rolüne dair temel prensipler “Havana kuraları nın” Avukatlık faaliyetinin güvencesi başlıklı 16. maddesi ile sözleşmeyi imza eden Hükümetlere bazı görevler yüklemiştir.

Bu hükümlerde öz olarak Avukatların Yurt içinde ve Yurt dışında serbestçe seyahat etme ve müvekkilleriyle görüşebilmeleri teminat altına alınmıştır. Bir çok batı ülkesinde de Avukatların bu ve benzeri haklara sahip olduğu aşikar iken Kamu görevİ gören Avukatların bu kapsama alınmaması doğru değildir. Aksi takdir de Avukatların uluslararası birçok katılması gereken davaya katılamaması mağduriyetlere ve savunma hakkının da kısıtlanmış olmasına neden olacağı aşikardır.

Tüm bu nedenlerden ötürü Sayın Sinop Milletvekillerimize Sinop Baro Başkanlığı olarak destek ve katkı sunmaları için talepte bulunacağız, Siz sayın meslektaşımızın da twitter üzerinden avukatayeşilpasaport adresinde ilgili talebini ileterek kamuoyu oluşturmaya davet ediyor destek ve katkınız için şimdiden teşekkürü bir borç biliyor saygılar sunuyoruz

24/11/2014

Av. Hicran KANDEMİR