Türkiye Barolar Birliği'nin açtığı davada Danıştay, trafik kazalarında orijinal parça yerine çıkma parça ile araç tamirine imkan veren düzenlemenin yürütmesini durdurdu.
Tarih: 18.11.2016| Okunma Sayısı: 797

Türkiye Barolar Birliği'nin açtığı davada Danıştay, trafik kazalarında orijinal parça yerine çıkma parça ile araç tamirine imkan veren düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanarak, 1 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe giren, "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları" kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Düzenlemeyi yargıya taşıyan Türkiye Barolar Birliği, Anayasa'ya, Karayolları Trafik Kanunu'na, Avukatlık Kanunu'na, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istemişti.

Davayı gören Danıştay 15. Dairesi, düzenlemede yer alan ve çıkma ve sökme parçaların sigorta şirketlerince karşılanan hasar onarımlarında sigortalı ya da mağdur onayı haricinde kullanılmasına imkan veren maddenin yürürlüğünü durdurma kararı verdi.

GÜVENLİK RİSKİ TAŞIYOR

Kararda, orijinal parça yerine takılacak parçalar nedeniyle aracın başka yerinde oluşabilecek bozukluk veya hasarların karşılanması hususunda araç sahipleri ile üreticilerin karşı karşıya gelebileceklerine dikkat çekilerek, "Orijinal olmayan daha önce kullanılmış ve yıpranmış yedek parçalardan dolayı oluşabilecek güvenlik riskleriyle de karşılaşılması söz konusudur. Çıkma ve sökme parçaların sigorta şirketlerince karşılanan hasar onarımlarında sigortalı ya da mağdur onayı haricinde hiçbir şekilde kullanılmamaları kişi ve kamu yararı gereğidir" denildi.

DANIŞTAY 15. DAİRENİN KARARI İÇİN TIKLAYINIZ

28.03.2024
AV. FUNDA ÖZTÜRK ALTUNTAŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.