Anılan yargı kararı gereğince hazırlanan Değişiklik Tarifesi, yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderilmiştir.
Tarih: 18.11.2016| Okunma Sayısı: 1223

2015-2016 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin bazı maddelerinin iptali istemiyle Adalet Bakanlığı tarafından açılan davada verilen Danıştay 8. Dairesinin 2015/15049 Esas ve 20.04.2016 tarihli yürütmenin durdurulması kararı 15.07.2016 tarih 2016/42 sayılı duyurumuzda meslektaşlarımıza duyurulmuştu.

İcra ve iflas müdürlüklerinin yaptığı işlemler nedeniyle icra mahkemesine yapılan şikayetlerde, Hazine aleyhine maktu ücrete hükmedilmesine ilişkin Tarifenin 11. maddesinin 4. fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

1. İcra dairelerinde borçlu vekili olarak takip edilen işlerde taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı hallerde taraflar arasında maktu ücretlerin altında kalmamak kaydıyla Tarifenin üçüncü kısmındaki yüzdelik oranların yarısı esas alınarak belirlenecek avukatlık ücreti Tarifenin 11. maddesinin 8. fıkrasında yapılan değişiklik ile icra dairelerinde yapılan takipler için belirlenen maktu ücret” haline getirilmiştir.
  2. Tarifenin “ceza davalarında ücret” başlıklı 14. maddesinin 4. fıkrasına eklenen “Beraat eden sanıklar birden fazla ise beraat sebebi ortak olan sanıklar müdafii lehine tek, beraat sebebi ayrı olan sanıklar müdafii lehine ise ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmolunur.” cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
  3. Vergi mahkemelerinde takip edilen davalarda taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı hallerde taraflar arasında belirlenecek avukatlık ücretini hükme bağlayan Tarifenin 15. maddesinin 4. fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
  4. “Tahkimde ve Sigorta Tahkim Komisyonunda ücret” başlıklı Tarifenin 17. maddesinin Sigorta Tahkim Komisyonlarında ücreti düzenleyen 2. fıkrası yargı kararı uyarınca yeniden düzenlenmiştir.
  5. “Seri davalarda ücret” başlıklı Tarifenin 22. maddesi yeniden düzenlenmiştir.
  6. Tahliyeye ilişkin icra takipleriSulh Hukuk Mahkemeleri, Sulh Ceza Hakimlikleri ve İnfaz Hakimliklerinde takip edilen davalar için ödenecek maktu ücretler, yargı kararı uyarınca düşürülmüştür.
  7. Aynı şekilde İdare ve Vergi Mahkemelerinde takip edilen davalarDanıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde ilk derecede görülen davalar için duruşmalı ve duruşmasız ayrımı ile belirlenen maktu ücretlerde de değişikliğe gidilmiştir.
  8. Yine Sayıştay’da görülen hesap yargılamaları için belirlenen ücret ile Anayasa Mahkemesinde Bireysel başvuru içinbelirlenen maktu ücretler de düşürülmüştür.
  9. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu Başkanlığında takip edilen davalar ve işler için belirlenen maktu ücrete dair bent yürürlükten kaldırılmıştır.

25.04.2024