AralıkOcakŞubat
TBB ÇEVRE VE KENT HUKUKU KOMİSYONUNDAN TBMM'YE ÇAĞRI
Tarih: 18.10.2017 | Okunma Sayısı: 43 | | |

TBB ÇEVRE VE KENT HUKUKU KOMİSYONUNDAN TBMM'YE ÇAĞRI

"TASARININ YASALAŞMASI YENİ SOMA FACİALARININ ÖNÜNÜ AÇAR"

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, bugün TBMM'de görüşülmeye başlanan "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" hakkında açıklama yaparak tasarının geri çekilmesi çağırısında bulundu. ÇED ve diğer izin süreçleri hakkında yapılan düzenlemelerin eleştirildiği açıklamada, tasarının, dönüşü olmayan bir çevre yıkımına sebep olacağı ifade edildi.

Açıklamada, tasarının, "ÇED ve diğer izin süreçleri 3 ay içinde bitirilmezse izin verilmiş sayılacak" şeklinde bir düzenleme içeren 54. maddesine dikkat çekilerek bu durumun Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu çevre koruma sözleşmelerine aykırı olacağı belirtildi.

Tasarının yasalaşması halinde madencilik faaliyetlerinin her türlü denetimden muaf olacağının belirtildiği açıklamada, "Tasarının yasalaşması, maden işletmesi yapılan alanları yaşanmaz hale getirecek, yeni Soma facialarının önünü açacaktır" denildi.

"ORMAN ALANLARI TALANA AÇIK HALE GELİR"

Açıklamada ayrıca, tasarının 55. maddesi ile getirilen "madencilik faaliyetlerinde ilk 10 yıl için herhangi bir bedel alınmayacağı"na dair düzenleme ile madencilik adı altında orman alanlarının talana açılabileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklama ile tasarıda yer alan maden arama faaliyetlerine yönelik düzenlemelerin yaratacağı çevresel zararlara da dikkat çekilerek, bu düzenlemelerin sağlıklı çevrede yaşama hakkını ortadan kaldıracağı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer verildi:

"Son yıllarda maden arama faaliyetlerinin Kazdağları'nda ve diğer hassas bölgelerde yarattığı çevresel zararlar göz önüne alındığında tasarının bu maddesi de sağlıklı çevrede yaşama hakkını ortadan kaldıracak niteliktedir. Bu nedenle "jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune almaya yönelik sathi hazırlık işlemleri içeren faaliyetler için çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmaz" cümlesi tasarıdan çıkartılmalıdır.

Açıklamanın tam metni için tıklayınız

17.01.2018 Çarşamba