ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 10.01.2018| Okunma Sayısı: 946

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, sahnedeki insanlar, kamera ve yazı

1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.

Gazete, toplumu önemli konularda aydınlatarak kamuoyu oluşturan bir iletişim aracıdır. Bu işlevini yerine getirebilmesi için, bir temel hak olan ifade ve basın özgürlüğünün yasalar ile güvence altına alınması yeterli olmayıp her türlü baskı ve sansürden arınmış, doğru ve tarafsız olması gerekir. Bu önem sebebiyle gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 Sayılı Yasanın 10 Ocak 1961 de kabulüyle ilan edilen "Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutluyoruz.

20.04.2024