Avukatın Bilgisi Dışında Boşanma Davasından Vazgeçme

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi kararı.

YARGITAY 13. Hukuk Dairesi

2014/39468 E.

2015/35255 K.

Taraflar arasındaki itirazın iptaline davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı tarafın temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR

Davacı avukat olduğunu, davalının vekili sıfatıyla... Aile Mahkemesi'nin 2011/534 E. Sayılı dosyasına açtığı boşanma davasında, bilgisi dışında davalının talebinden vazgeçtiğini ve bu nedenle de davanın reddine karar verildiğini, 5.000 TL akti vekalet ücretine yönelik başlattığı takibe davalının haksız olarak itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptaline ve takibin devamına , % 20 den aşağı olmamak üzere tazminata karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davacı avukat ile 1.000 TL avukatlık ücreti karşılığı anlaşıldığını,bunun 550 TL sini ödediğini, 450 TL ödenmeyen borcu kaldığını savunarak davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece, davalının beyanına itibar edilerek davanın kısmen kabulü ile 450 TL lik takip açısından itirazın iptali ve takibin devamına, %20 icra inkar tazminatına hükmedilmiş; hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Dava, ödenmeyen akdi vekalet ücreti alacağının tahsili için başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali talebine ilişkindir. Davacı avukat tarafından, davalıyı temsilen .. Mahkemesi'nin 2011/534 E. sayılı dosyasına açılan dava boşanma ve fer'ilerine ilişkin olup, davacı asilin ( eldeki davada davalı ) feragat etmesi nedeniyle davanın reddine karar verildiği, taraflar arasında yazılı vekalet ücret sözleşmesi bulunmadığı dosya kapsamından anlaşılmakta olup esasen bu hususlar taraflar arasında da çekişmesizdir.

Avukatlık Kanunu'nun 164/4 maddesinde "...Avukatlık ücretinin kararlaştırılmamış olduğu veya taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesinin bulunmadığı yahut ücret sözleşmesinin belirgin olmadığı veya tartışmalı olduğu veya ücret sözleşmesinin ücrete ilişkin hükmünün geçersiz sayıldığı hallerde; ... değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır " hükmü düzenlenmiştir. Her ne kadar davalı, davacıya avukatlık ücreti olarak 550 TL ödediğini bildirmiş ise de, bu hususu ispat edebilmiş değildir. O halde, mahkemece, değeri para ile ölçülemeyen boşanma davası ve fer'ilerine ilişkin dava nedeniyle hüküm altına alınması gereken avukatlık ücret miktarı; Avukatlık Kanunu'nun yukarıda temas edilen ilgili maddesi uyarınca hizmetin verildiği 2011 yılında yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 2. Kısım 2. Bölümüne göre maktu 1.100 TL olarak hesaplanacağı kuşkusuzdur. Karar bu yönüyle usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan 25,20 TL harcın istek halinde iadesine, 02/12/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

02.08.2016